Slovensko smúti za obeťami leteckej katastrofy

23.01.2006 Poprad

Poprad-Košice-Žilina-Nitra 23. januára (TASR) - Na budove Mestského úradu v Poprade od skorého rána veje čierna zástava. Popradčania želajú skoré udravenie rodákovi Martinovi Farkašovi, ktorý sa ako jediný zachránil pri štvrtkovom leteckom nešťastí a smútia za obeťami.

"Smútok nepochybne zasiahol každého z nás. Veď išlo o ľudí, ktorí pomáhali udržiavať mier a starali sa aj o zdravie a pokoj samotných obyvateľov Kosova, " zdôraznil poslanec NR SR a primátor Popradu Anton Danko. Verí, že skutky členov mierovej misie, ktorí zahynuli, zostanú navždy zachované v pamätiach ľudí. Pozostalým vyjadril úprimnú sústrasť.
Sústrasť rodinným príslušníkom a pozostalým obetí dnes symbolicky vyjadril aj predseda Košického samosprávneho kraja Zdenko Trebuľa. V Generálskej sieni Úradu KSK si spolu s ďalšími predstaviteľmi vyššieho územného celku a všetkými pracovníkmi minútou ticha uctili pamiatku 42 príslušníkov Ozbrojených síl SR, ktorí zahynuli pri návrate z medzinárodnej misie v Kosove, informovala TASR jeho hovorkyňa Zuzana Bobriková. "Pre Košický kraj i mesto to bol tragický okamih. Mnohé z obetí boli tunajšími obyvateľmi, majú tu svoje rodiny, svojich najbližších, ktorí cítia nesmierny bôľ. Aspoň symbolicky im chceme vyjadriť hlbokú sústrasť a našu spoluúčasť, " povedal na pietnom stretnutí Trebuľa.
Predseda KSK poslal rodinám obetí aj sústrastné listy. Do kondolenčných listín sa zapísali všetci pracovníci Úradu KSK. Oficiálna delegácia úradu sa zúčastní aj na poslednej rozlúčke s vojakmi.
Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) sa pripojil ku dňu štátneho smútku za obete štvrtkového leteckého nešťastia symbolickým stiahnutím zástav pred sídlom úradu v Žiline. Prejavil tak svoju účasť na utrpení rodín slovenských vojakov. "Úprimne mi je ľúto každého ľudského života, a zvlášť ľudí, ktorí chránili životy a demokraciu v zahraničí, " povedal predseda ŽSK Juraj Blanár.
Nitranom pripomenul tragédiu dnes na poludnie zvuk sirén, ktorým sa mesto pripojilo k dvadsaťštyrihodinovému štátnemu smútku. Štátne vlajky a vlajky Európskej únie spustili na pol žrde, v meste sa dnes večer nekonajú plesy, diskotéky, či zábavné podujatia.
Slovenské vojenské lietadlo AN-24 sa vo štvrtok krátko po 19.30 h zrútilo pri maďarskej obci Hejce približne päť kilometrov od slovenských hraníc. Zahynulo 42 zo 43 ľudí vracajúcich sa v rámci rotácie z vojenskej misie v Kosove. Zvukom sirén sa o 12.00 hodine na Slovensku začal 24-hodinový štátny smútok, ktorý vyhlásila vláda. Minister vnútra vyzval všetky štátne orgány, orgány územnej samosprávy a ďalšie inštitúcie, aby štátnu vlajku SR a vlajku Európskej únie spustili v čase štátneho smútku do pol žrde.
 

Vyberte región